Noen tanker om Nils-Aslak Valkeapääs billedkunst

Tekst av Irene Snarby

Nils-Aslak Valkeapää var en multikunstner. Han var ikke opptatt av grenser mellom sjangere, heller tvert om, han visket dem ut. Han var opptatt av å utvikle den samiske kulturen i vår moderne tid, der det særegne og mangefasetterte også skulle være en viktig stemme, ikke bare det ensrettede og spesialiserte. 

Han kombinerte poesi, joik og billedkunst til en sterk helhet. Ord, bilder og musikk virket sammen. Med dette viste han en særlig vilje til formidling. Dette performance-aspektet kan tolkes som en samtidig videreføring av en holistisk tankegang, men også som en del av moderne kunst i hans tid, hvor impulser utenfra var like viktig som innholdet. Valkeapää så på alt som en enhet, og denne grensesprengende innstillingen til kunsten har gitt han en helt spesiell status i det samiske og nordiske kulturlivet.

Les Irene Snarbys artikkel om bildekunstneren Nils-Aslak Valkeapää

Hør Irene Snarbys foredrag fra Riddu-festivalen 2012:

 

 

Irene Snarby har en kunsthistorikers tilnærming til kunstneren. Også på det feltet har han vært en kosmopolitt og bidro sterkt til å etablere og sette samisk bildekunst på kartet på 1970-tallet. Irene Snarby er forsker og stipendiat og tilknyttet SARP (The Sámi art research project) ved Universitetet i Tromsø.